India meets Africa

”Muzikale cohesie die je niet mag missen.”

Twee virtuozen, Derek Gripper (Zuid Afrika) en Niti Ranjan Biswas (Bangladesh), beide klassiek geschoold en beide op zoek naar de buitengrenzen van de gevestigde klassieke stijlen, troffen elkaar in Brussel en besloten om hun muzikale vocabulaire nóg verder uit te breiden door hun wederzijdse ervaringen in wereldmuziek, jazz, klassiek en pop uit te wisselen. Dit gaan zij nu doen in de vorm van concerten.

 

Derek Gripper, geboren, getogen en woonachtig in Kaapstad, bewandelde na zijn opleiding klassieke gitaar een onalledaagse weg. Deze bracht hem onder andere naar Mali, waar hij de kora (Afrikaanse harp) ontdekte. Vervolgens werkte hij tien jaar om onder meer stukken van de vermaarde kora-speler Toumani Diabate om te zetten voor gitaar en ook op notenschrift vast te leggen. Naast zijn reis in West-Afrika heeft hij ook het podium gedeeld met gitaarlegenden als John Williams en Debashish Battacharya. Bij eerdere zoektochten belandde hij in India, waar hij zich de beginselen van de Carnatische percussie eigen maakte. In 2017 keerde hij terug naar zijn basis in Zuid-Afrika, waar hij vervolgens vioolwerken van Bach bewerkte voor gitaar. Zijn bewerkingen worden momenteel vastgelegd op cd. Deze wordt later dit jaar uitgebracht.

 

Niti Ranjan Biswas, afkomstig uit Bangladesh en woonachtig in Amsterdam, startte zijn muzikale loopbaan op vijfjarige leeftijd. In 1993 ontving hij een studiebeurs, waarmee hij de mogelijkheid kreeg om aan de Ajrara Gharana oftewel “School Of Tabla” te studeren en les te krijgen van professor Sudhir Kumar Saxena in Baroda, Gujarat. Ook zijn studies met Pandit P.K. Shridhar en Pandit Yogesh Samsi hebben aanzienlijke invloed op zijn spel gehad. In 1998 verwierf hij zijn Master In Performing Arts in Baroda. De ontdekkingstocht naar andere muziekstijlen bracht hem naar Amsterdam, waar hij zijn Master behaalde in jazzpercussie. Niti is te zien en te horen met onder andere The Analogues, Nordanians, Omar Mollo & OTRA en vele andere jazz- en pop-ensembles,  Indiase formaties en wat er dan ook op zijn pad komt.

 

Dat Niti en Derek elkaar hebben gevonden lijkt haast geen toeval gezien het brede scala aan muzikale stromingen dat zij beheersen. In dat kader zullen ze samen het podium beklimmen in Theater/Kantine Walhalla in Rotterdam, Katendrecht.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.theaterwalhalla.nl. Toegangsprijs: € 16,00

Voor meer informatie: www.theaterwalhalla.nl

www.derekgripper.com

www.nitiranjan.com

Pin It on Pinterest

Share This